סיכון פיננסי הוא כל אחד מסוגים שונים של להסתכן קשור לממון, כולל עסקאות פיננסיות הכוללות הלוואות חברה בסיכון של ברירת מחדל. לעתים קרובות מובן שהוא כולל רק סיכון חסרון, כלומר פוטנציאל הפסד כספי ואי וודאות לגבי היקפו.
סיכונים פיננסיים הם סיכונים כספיים כמו הפסדים, הונאה, נפילה של מניות החברה, סיכוני מטבע, בעיות אשראי ונזילות ועוד.
מהו תכנון פיננסי והיכן הוא פוגש אותנו בחיי היום יום?
סכומי הכסף אותם אנו מרוויחים בעבודה קשה בעבודה אינם יושבים בבנק. למעשה, אנו מפרישים חלק מהסכום בשוק ההון, בין אם אנחנו מודעים לכך ובין אם לא. למעשה, כל ציבור העובדים בישראל מושקע בשוק ההון בצורה כזו או אחרת, ולכן חשוב מאוד להבין ולדעת בדיוק מה הכסף שלנו עושה,
היכן הוא נמצא ובאילו מסלולים הוא מושקע – נדבך משמעותי מההבנה של תכנון פיננסי נוגע לניהול הכסף.
כיצד המתכנן הפיננסי יכול לסייע לכל אחד מאיתנו?
עבודת המתכנן הפיננסי היא בעצם להסתכל על כל הכספים שיש לכל אחד מאיתנו בבנק, ולבחון היכן הם מושקעים. זה מתחיל בכספים שאנחנו חושבים המעסיק מפריש לנו ואנחנו לא באמת יודעים איפה הם, ממשיך בכספים שיושבים בחשבון הבנק (כספים הנזילים נזילים) וכן באלמנטים נוספים כמו בדיקה והשוואה של בית ההשקעות בעבור ניהול של כספי החיסכון וכן הכספים הנזילים.
סיכון אשראי – מה זה?
ניהול סיכוני אשראי הוא מקצוע המתמקד בצמצום ומניעת הפסדים על ידי הבנת ומדידת ההסתברות לאובדן זה. ניהול סיכוני אשראי משמש את הבנקים, המלווים באשראי ומוסדות פיננסיים אחרים בכדי למתן הפסדים הקשורים בעיקר לאי-תשלום הלוואות. השגת נתוני לקוחות טובים היא גורם חיוני לניהול סיכון האשראי. איסוף המידע הנכון כמו דוח אשראי ובניית מערכות היחסים הנכונות עם בסיס הלקוחות שנבחר חיוני לאסטרטגיית הסיכון העסקי.
ניהול סיכונים
ניהול סיכונים הוא השלב השני של אדם אל עבר ביטחון ועצמאות כלכלית, המטרה של ניהול סיכונים היא יציאה מהמצב ההישרדותי שאדם נמצא בו. על מנת שנוכל להתעסק בשפע, עלינו למגן את עצמנו מפני הסכנות הנלוות לשפע הזה. מפני שישנן לא מעט סכנות בדרך, ננסה לבנות כרית ביטחון שתגן עלינו במידה ויקרו. בעזרת מיפוי וניהול הסיכונים הללו, נוכל להפסיק לפחד מחוסר הוודאות ולהתחיל לחיות את חיינו בנחת.
ניהול סיכונים הוא תהליך העוסק ביצירת תשתית שתעניק לארגון הגנה מפני סיכונים אפשריים. התהליך מאפשר לכל ארגון או בית עסק לזהות את הסיכונים האפשריים, להגדיר את רמת הסיכון וליצור תהליכי פעולה שיאפשרו את ההתמודדות עם הסיכונים ואת דרכי הפעולה נגדם. תהליך ניהול הסיכונים שונה מארגון לארגון בהתאם לסוג הפעילות וליעדים העסקיים של כל ארגון.
לסיכום
סיכון הוא אירוע שהתרחשותו עלולה לפגוע בארגון או בעובדים. ניהול וצמצום סיכונים הוא תהליך שבו מזהה הנהלת הארגון את הסיכונים העלולים לסכן את הארגון, להעריך את המשמעות שלהם, את סבירות ההתרחשות שלהם ואת הדרכים היעילות ביותר להתמודד אתם.