חיפוש

אתם לא לבד: ההשפעות הנפשיות של הגליובלסטומה מולטיפורמה

גליובלסטומה מולטיפורמה הוא גידול מוחי, אשר גורם למחלת הסרטן. מדובר באחד הגידולים הממאירים המסוכנים ביותר, והשכיחים ביותר. גליובלסטומה מולטיפורמה, או בשמו המוכר יותר – סרטן GBM,  נחשב לאחד מסוגי הסרטן האלימים שקיימים. בסיווג לרמת הממאירות הוא מסווג ברמה 4 – הרמה הגבוהה ביותר. שכיחות סרטן זו באוכלוסייה עולה עם הגיל, והוא נפוץ יותר אצל גברים מאשר נשים.

 

מקור הגידול

מקור הגידול הוא בתאי הגלייה שבמוח. מדובר בתאים שתפקידם להעביר לתאי העצב את החומרים הדרושים לשם צמיחה והתפתחות. לכן, תאי הגלייה, המכונים גם אסטרוציטים, עשויים להופיע באזורים שונים של המוח. עובדה זו מקשה על אבחון סרטן המוח ועל הטיפול בו.

 

תסמינים

התפתחות גליובלסטומה מולטיפורמה בגוף, גורמת להופעת תסמינים שונים. התסמינים מגוונים, ונקבעים לפי האזור במוח שבו התפתח הגידול. בין התסמינים המרכזיים ניתן למנות את הבאים:

  • כאבי ראש
  • בחילות והקאות
  • ליקויים בתנועה
  • שיבושים בדיבור
  • פרכוסים
  • פסיכוזות

 

אבחון

לאחר הופעת התסמינים, יש לפנות לייעוץ רפואי בהקדם. תהליך האבחון של גליובלסטומה מולטיפורמה מורכב ממספר שלבים. ראשית, יבוצעו בדיקות דימות כמו למשל MRI. במידה ומתגלים ממצאים חשודים בסריקות, תתבצע ביופסיה – כלומר נטילת דגימה מהגידול לצורך בדיקה במעבדה. לאחר בדיקת הדגימה, מקבלים את האבחנה הסופית.

 

דרכי הטיפול בגליובלסטומה

גידולים מסוג גליובלסטומה מולטיפורמה עשויים להיות אלימים במיוחד, ולכן הטיפול בהם צריך להיות ממוקד, יעיל ומהיר. הטיפול היעיל ביותר הינו טיפול המשלב מספר דרכי פעולה יחד:

  • הסרת הגידול על ידי ניתוח
  • טיפולי רדיותרפיה וכימותרפיה
  • טיפולים באופתיון

 

הישנות המחלה

אחת מהסיבות שבגינה גליובלסטומה מולטיפורמה נחשבת למחלה קשה במיוחד, היא הישנות המחלה. בחלק גדול מהמקרים, הגידול חוזר, למרות הטיפולים שבוצעו. במקרה כזה, הצוות המטפל שוקל את דרכי הפעולה שניתן לנקוט בהן – לעיתים חוזרים על הטיפול שבוצע בעבר, ולעיתים פועלים בשיטות חדשות. בשפה המקצועית, נהוג להבחין בין 2 האבחנות – גליובלסטומה שאובחנה לאחרונה וגליובלסטומה נשנית.

 

ההשפעות הנפשיות של התמודדות עם מחלת הסרטן

תהליך האבחון של מחלת הסרטן מלווה בבלבול, פחד, חרדות ולחץ. לכן, עלולות להיות לו השפעות נפשיות שליליות כמו למשל דיכאון. התגובה לאבחנה הסופית כחולי סרטן מושפעת מגורמים שונים כמו מידת חסינות נפשית, היכרות קודמת עם חולים בסרטן ותכונות אישיות. לאור זאת, ברור כי תגובתו של כל אדם תהיה שונה ומיוחדת. חשוב מאוד לתמוך באנשים הנמצאים בעיצומן של בדיקות לצורך אבחנת מחלות קשות.

 

לסיכום

גליובלסטומה מולטיפורמה הוא גידול המוח הממאיר השכיח ביותר. הוא נפוץ יותר באוכלוסייה המבוגרת, אך יכול להופיע גם אצל ילדים. ישנם מגוון טיפולים, מסורתיים וחדשניים, לטיפול במחלה. לצד התמיכה הקלינית, אין להזניח את התמיכה הנפשית – יש להעניק משענת ותמיכה לחולים ולמשפחותיהם.

רופא

 

אולי יעניין אותך גם